Lilla Mejeriet

Antal bostäder
160 st

Inflytt
Planerad inflytt 2023/2024

Adress
Torggatan/Östra Ringgatan

Arkitekt
Arkitema

Kontakt
Bostad@genova.se

 

Lilla Mejeriet

Modernt boende

I centrala Enköping, precis där Torggatan och Östra Ringgatan möts, uppförs projektet Lilla Mejeriet. 160 moderna hyresrätter som sträcker sig från yteffektiva ettor till rymliga femmor. Bostäder utformade för att passa många av livets olika skeden – 20-åringen som letar första lägenheten, den stora barnfamiljen eller det pensionerade paret som sålt villan och söker ett bekvämt boende när barnen flyttat hemifrån.

Namnet Lilla Mejeriet knyter an till platsens historia. Mellan åren 1898 och 1916 låg Aktiebolaget Mälaremejeriet i kvarteret. På foton från tiden syns mejeriföreståndaren Leonard Karlén, mejerskorna Hanna Gustafsson och Helga Karlén posera framför sin arbetsplats. Mejeriernas utveckling i slutet av 1800-talet beskrivs ofta som medelpunkten i landsbygdens modernisering. För jordbruksstaden Enköping var detta en viktig period.

Nu skrivs ett nytt kapitel i Enköpings historia. Lilla Mejeriet är framtidens boende – byggt i hållbara material och anpassat för ett modernt liv.

Ett lättare livspussel

Frågar man en Enköpingsbo om stadens främsta fördelar får man ofta samma svar: här får man det bästa av två världar. Man bor i en lugn småstad där många känner varandra samtidigt som det går att arbetspendla till Stockholm, Västerås eller Uppsala.

Stadens fördelar blir extra tydliga för den som flyttar in i Lilla Mejeriet. Här bor man mitt i stan och livet är enkelt och bekvämt. På andra sidan gatan hittar man Stora Coop och Systembolaget. Stora Torgets restauranger, butiker och caféer ligger ett stenkast bort.

Det är lätt att ha en aktiv fritid. Fotbollsplan, padelhall, gym, rugbyplan och stadens nybyggda simhall ligger på promenadavstånd. Barnfamiljen har skola och förskola i närheten och Westerlundska Gymnasiet byggs på andra sidan gatan. Apotek och vårdcentral finns runt hörnet.

Pendlandet är en del av vardagen för många Enköpingsbor. Bussresan till Enköpings station tar bara några minuter om man kliver på vid hållplatsen utanför Lilla Mejeriet. Ett enklare livspussel.

En hållbar framtid

Hållbarhet är en kärnfråga för Genova och alla material som används i Lilla Mejeriet är Svanen-märkta. För den som flyttar in här ska det vara lätt att göra hållbara val. Det centrala läget gör det enkelt att resa kollektivt. På gården finns både cykelställ, låst cykelparkering och flera av parkeringsplatserna är utrustade med laddstolpar. I miljöhuset står återvinningskärl som gör det smidigt att sopsortera.

Även den sociala hållbarheten är viktig. Grannarna kan kommunicera med varandra i Genova-appen eller träffas över en kopp kaffe på den lummiga innergården medan barnen leker på lekplatsen.

Känsla för design

Husen som uppförs i dag ska stå här i generationer och bli en del av Enköpings identitet. Lilla Mejeriets tre byggnader i beige, gult, grått och rött blir ett modernt tillskott i stadsbilden. Även invändigt möter man en standard utöver det förväntade.

Smarta planlösningar med gott om ljusinsläpp skapar känslan av rymd. I en etta på 31 kvadrat finns ändå plats för tre garderober, förråd och en härlig balkong. Barnfamiljens femma har en semiöppen planlösning mellan kök och vardagsrum, tre sovrum med gott om förvaring och dessutom ett arbetsrum för de som arbetar hemifrån.

Lilla Mejeriet tilltalar den designintresserade och till varje hus har det tagits fram ett specifikt inredningskoncept. Gemensamt för interiören i de tre byggnaderna är den avskalade nordiska estetiken, de genomtänkta materialvalen och den tidlösa känslan.