Årets Stockholmsbyggnad 2020

Årets Stockholmsbyggnad 2020 presenteras den 17 juni. Vi är både stolta och glada att Balneum blivit nominerad till en av de tio finalisterna. Här kombineras svårslagen utsikt och grönskande omgivningar med vacker arkitektur, interiör och lyxigt spa – bara minuter från innerstan.

Balneum betyder badhus på latin, och vatten är ett genomgående tema i bostadshuset. Dels genom sjöutsikten över Mälaren, men också genom husets egna spa med tillhörande pool, bastu och soldäck. Under utformningen funderade man mycket på hur husets läge alldeles vid Mälaren utnyttjades bäst, och landade i en idé om Balneums egna båt, som nu ligger förtöjd nere i bryggan. En annan ovanlig mervärdesidé i Balnuem är de matkylar som finns i anslutning till entrén, avsedda för leverans av matkassar. Genova Property Group har utvecklat Balneum tillsammans med prisbelönta Andreas Martin-Löf Arkitekter och de 135 lägenheterna går i naturliga och ljusa toner.

En upplevelse som förstärks av de stora glaspartierna. Stor vikt har lagts på utformningen av interiören, där en nutida experimentlusta kombinerats med den svenska efterkrigsarkitekturens materialpalett. Samtliga lägenheter har balkong eller uteplats, och en del har terrasser. De generösa hotellinspirerade entréerna har ett vackert golv i terrazzo, och stor omsorg har lagts vid belysningen: dekorativa vägglampetter kompletteras med ett bakbelyst tak som ger ett välkomnande ljus. Entrévåningarnas fasad är i betong, som kontrasterar vackert mot den övriga fasadens cederträ.

Gröndal har på senare år bubblat upp som ett av Stockholms mest attraktiva områden. Spännande ytterstadsprojekt som Färgfabriken och Ateljéerna Vinterviken och den numera klassiska 40- och 50-talsarkitekturen ger ljuva nostalgiska vibbar. Gröndal Strand fokuserar dock på framtiden – när området är färdigutbyggt kommer 500 bostäder att stå klara. Men med kvällssolsläge, sjötomt och swimmingpool kommer Balneum att vara i en klass för sig.

Projekt: Balneum
Stad:
Stockholm
Område:
Gröndal
Arkitekt:
Andreas Martin-Löf
Bostäder:
135
Storlek m2:
24 – 152
Kommersiella ytor:
Nej
Status: 100% slutsålt
Inflytt:
Från Q1 2018

Juryns kommentar

”En modig byggnad som möter olika förutsättningar från två sidor och med olika skalor. Betong möts av betong och vatten möts av trä. Ett tydligt gestaltningsgrepp på en väldigt utmanande plats. Med stort självförtroende har byggnaden fått sin karaktär genom ett konsekvent och fint utförande med en sammanhållen material- och färgpalett.”