En urban oas vid vattnet

Första parkett. Balneum i Gröndal är en lika naturskön som citynära utgångspunkt, där Genova tagit tillvara på platsens egenskaper och samtidigt skapat gott om ytor för granngemenskap.

Balneum i Gröndal är ett projekt som lever upp till sitt latinska namn – badhus. Inte bara genom sin mäktiga utsikt över Mälaren, utan även med hjälp av alla de gemensamma ytor och investeringar som skapats med vattnet som fokuspunkt. Här kan de boende njuta av ett privat spa – med tillhörande pool, bastu och soldäck – men även av en båt som ligger förtöjd nere vi Balneums brygga, fri för föreningens medlemmar att boka och använda när andan faller på. Det är sedan länge konstaterat att trygghet och gemenskap med sina grannar bidrar till ökad social hållbarhet. Att skapa spontana mötesplatser är därför en given åtgärd, men en annan faktor som visat sig vara framgångsrik är delat ägande och cirkulär ekonomi.

Genom att skapa ytor där boende kan dela och låna av varandra stärks gemenskapen mellan grannar ännu mer. Med sina 135 lägenheter i naturliga och ljusa toner har Balneum första parkett vid strandkanten. Upplevelsen av vatten förstärks ytterligare med hjälp av stora glaspartier som bokstavligen bjuder in naturen i vardagsrummet. När det kommer till social hållbarhet och närmiljöer är just närheten till naturområden ett prioriterat element – som visat sig ha stor inverkan på de boendes välmående. En annan faktor som visat sig ha samma inflytande är närhet till offentlig service, arbetsplatser, fritidsaktiviteter och kultur. För Balneum innebär det natursköna men fortfarande centrala läget i Gröndal, med direkt närhet till centrala Stockholm, att man lyckas kombinera båda delar.