Botanikern vinner Uppsala Arkitekturpris 2020

Kommunens Arkitekturpris 2020 går till Botanikern i Rosendal. Det är ritat av Axeloth Arkitekter och Genova Property Group är byggherre. Ur motiveringen: ”Ett mycket väl genomfört bostadshus helt i trä med fin inplacering i stadsdelen Rosendal och med inspiration från Kronparkens tallar.”

Uppsala kommuns arkitekturpris 2020 delades ut på torsdagen, och det gick till kvarteret Botanikern.

Juryns motivering lyder:

Ett mycket väl genomfört bostadshus helt i trä med fin inplacering i stadsdelen Rosendal och med inspiration från Kronparkens tallar.

Byggnaden är väl proportionerad med en harmonisk och vacker, levande detaljering. Fasadens olika delar är konsekvent utförda med en fin variation i en mänsklig skala.

Innergården är lugn och behaglig och samspelar med grannhusen till en ljus helhet. Fint samband med intilliggande gård och omgivande stadslandskap utan nivåskillnad som ger tillgänglighet för alla.

Takterrassen med biotoplandskap och utsikt över Uppsala har gemensam samlingsplats för husets invånare och ger stora boendekvaliteter.

De genomsiktliga lägenheterna är ljusa, ofta med dubbla balkonger i olika väderstreck.

Botanikern följer fullt ut sin första vision till ett genomfört, långsiktigt hållbart, arkitektoniskt stilfullt projekt väl förankrat i samtiden.

– Jag vill gratulera Axeloth Arkitekter som är en värdig vinnare av årets arkitekturpris. Byggnaden smälter in fint i omgivningen och är byggt helt i trä, något vi från kommunens sida vill se mer av då det är ett mer klimatsmart byggmaterial, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande och medlem i juryn.

– Vi blev uppmuntrade att nominera Botanikern till priset av boende i huset, och det gläder oss extra mycket att de ambitioner alla haft som varit delaktiga i att skapa projektet också upplevs av slutbrukaren, uppsalabon. Vi har försökt utveckla trähusbyggandet lite längre, både design och hållbarhetsmässigt, men med fokus på att byggnaden också är en pusselbit i stadsdelen Rosendal där man kan bo med höga boendekvaliteter och med en mer hållbar livsstil, säger Maria Axelsson, Axeloth Arkitekter, som var på plats för att ta emot priset på torsdagen.

– Vi på Genova är otroligt glada och stolta att Botanikern fått Uppsalas arkitekturpris. Det gläder oss att kommunen uppmärksammar ett både vackert och hållbart hus. För Genova är det en självklarhet att bidra till platsen, de boende och verksamma och stadsbilden i stort, vilket vi gör tillsammans med kommunen och arkitekter, säger Michael Moschewitz, vd Genova.

Arkitekturprisets jury bestod av:

  • Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande (S)
  • Fredrik Ahlstedt, kommunstyrelsens 2:e vice ordförande (M)
  • Claes Larsson, stadsarkitekt Uppsala kommun
  • Örjan Wikforss, professor, arkitekt, Arkitekturanalys AB
  • Anna Wikström, arkitekt, projektledare Uppsala Universitets byggnadsavdelning
  • Åsa Flarup Källmark, A-sidan arkitekter
  • Lisa Thörn, vd/centrumutvecklare, Uppsala Citysamverkan