Vi bygger för alla generationer

I natursköna Brevik har Genova byggt Stensnäs Udde
– en modern skärgårdsidyll med egen badstrand, bastu och båtplatser.

I lummiga Brevik strax utanför Åkersberga ligger Stensnäs Udde pittoreskt inbäddad i en skyddad skärgårdsvik. I över hundra år har stockholmsbor sökt sig till platsen, dess avslappnade charm och närhet till kobbar och skär. För sju år sedan hamnade den fridfulla landtungan i Genovas ägo och tillsammans med Rex+ Arkitekter har man låtit omvandla platsen till ett idylliskt skärgårdsboende. Både lägenheter och radhus är planerade på ett sätt som gör att de boende ska komma så nära de låglänta klipporna och vattnet som möjligt.
– Alla boenden har privata uteplatser eller balkonger i soligt söderläge, med utsikt mot farleden i Saxarfjärdens skärgård, berättar Olle Rex, som är ansvarig arkitekt för projektet.

De boende har även tillgång till egen badstrand, bastu och båtplatser. Lägenheternas sociala ytor, såsom kök och vardagsrum, är riktade mot vattnet, medan sov- och badrum har utsikt mot skogen på baksidan. De större lägenheterna har dessutom sin uteplats place- rad på bryggkanten, perfekt för ett kvällsdopp när dimman börjat lägga sig över vattenytan. Radhusen, som alla är tre våningar höga, ligger i suterräng med entré på mittenplan. De boende somnar till ljudet av kluckande vågor, eller vaknar av morgonens varma sjöbris.

Helhetslösningar för omsorg

I nära samarbete med kommuner och landsting tar Genova även fram helhetslösningar för vård- och omsorgsboenden. Det innebär samordning och projektledning av hela processen från koncept till färdigt boende inklusive projektering, bygg och förvaltning. Vare sig det gäller äldreboende, trygghetsboende, seniorboende eller gruppboende har Genova kunskap om vilka speciella krav som gäller och kan leverera effektiva lösningar och högsta kvalitet.

God kvalitet och funktion

Vi arbetar för att skapa skräddarsydda fastigheter där kommuner, landsting eller privata operatörer kan driva olika former av verksamheter inom vård och omsorgssektorn. Målet är att bygga omsorgsboenden som är integrerade i de befintliga eller nybyggda fastigheterna, med den uttalade ambitionen att undvika en ”institutionsstämpel”. Genova ser det som naturligt att skapa omsorgsboenden med samma utgångspunkt i behov, god kvalitet och lägets förutsättningar som för andra former av bostäder. Det handlar med andra ord även om att anpassa arkitektonisk form och utförande efter den omgivande miljön och skapa välbyggda och väl fungerande boenden. Visionen är att bygga ekonomiskt och med långsiktig förädling och förvaltning av fastigheterna skapa trygghet och ekonomisk bärighet både för kommuner och fastighetsförvaltare. Genova utvecklar och förvaltar i mindre omfattning även förskolor.

Genovas första Generationskoncept öppnade i år

Med plats för 54 äldre och 76 förskolebarn öppnade Norlandia i år ett äldreboende och förskola i vår nybyggda fastighet i Knivsta kommun. Byggnaden är utformad enligt Norlandias Generationskoncept och öppnar upp för givande möten mellan äldre och yngre.

– Det känns fantastiskt att uppföra äldreboende och förskola i samma fastighet och kunna erbjuda äldre och barn möjlighet att träffas och ha utbyte av varandra. Vi tror att möjligheten för generationer att umgås naturligt och lära av varandra är framtiden och gynnar samhället i stort, säger Norlandia Sveriges VD Kerstin Stålskog.