Ett hållbart boende – inifrån och ut
Huset, som är byggt helt i trä, är ett av Uppsalas första flerbostadshus med trästomme. Botanikern har belönats med Uppsala Arkitekturpris och var även med i utställningen Woodlife Sweden som visar hur arkitektur kan bidra till minskad miljöpåverkan. De största fördelarna med trä som byggmaterial är dels att det är förnyelsebart och återvinningsbart, samtidigt som det är lätt för hantverkare att arbeta med. Det är dessutom mer energisnålt att producera, vilket leder till ett lägre koldioxidutsläpp totalt sett om man jämför med andra byggmaterial.
Arbetet med social hållbarhet löper som en röd tråd genom projektet. Innan det första spadtaget sattes i marken i Rosendal lyssnade man in Uppsalabors önskemål kring det nya bostadsområdet för att kunna tillgodose deras behov. De boende i Botanikern har nära till allt från grönområden och kommunikationer till idrottsanläggningar och
Akademiska sjukhuset – som är en av stadens stora arbetsgivare. Ett bekvämt boende där det mesta ligger inom gång- eller cykelavstånd ökar trivseln och gör att boende och verksamma vill vara kvar länge. Smart arkitektur bygger inte bara snygga hus, det kan även bygga en gemenskap mellan grannar.
Botanikern har en 200 kvadratmeter stor takterrass som fungerar som en naturlig mötesplats för husets boende – ett extra rum med grönska, bord, sittplatser och ett gemensamt kök. Här finns också odlingslådor där grannarna kan starta gemensamma odlingsprojekt. Även den mysiga innergården är en plats där människor kan träffas över generationsgränserna och lära känna varandra över en kopp kaffe, eller kanske ett parti boule?
Här kan du fördjupa dig i artikeln: Botanikern och Woodlife Sweden